Posouzení pleti

25.02.2014 18:30

Kosmetická diagnóza je velmi důležitým úkonem před každým ošetřením.

Provádí se z těchto důvodů:

       1.Abychom podle stavu pleti zvolili správný postup

       2.Abychom podle stavu pleti zvolili správné přípravky 

       3.Abychom posoudili zda můžeme klientku ošetřit(infekční onemocnění)

       4.Abychom popřípadě doporučili návštěvu dermatologa

Kromě základních kritérii musíme přihlížet na:

       a) fotoreaktivita - reakce kůže na UV záření

       b) genotyp - příslušnost člověka k rase

Základní kritéria pro posouzení plet:

       1. Pomaštění

       2.Tomus a turgor

       3.Vrásky

       4.Barva kůže

       5. Tvar obličeje

       6. Odchylky od normy

 

1.Promaštění

-můžeme jej posuzovat pouhým okem, dermoskopem nebo pomocí testu s cigaretovými papírky.

Rozlišujeme tyto typy promaštění:

  1. Normální promaštění - pleť není ani příliš mastná ani příliš suchá, má jemně narůžovělou barvu a komedony se vyskytují ojediněle
  2. Zvýšené promaštění - na pohled je pleť lesklá, na dotek kluzká, jsou zde viditelné rozšířené póry a komedony černé, bílé a červené
  3. Snížené promaštění - pleť je průsvitná, může se olupovat, na dotek šustí , póry jsou nezřetelné

Může se vyskytovat i promaštění smíšené kdy je pleť v T-zóně mastná a na tvářích normální nebo suchá.

 

2.Tonus a turgor

-tato kritéria slouží k tomu, abychom zjistili zda se jedná o pleť mladou, mírně stárnoucí nebo stárnoucí.

  • Tonus - je dán stavem elastických vláken a udává pružnost kůže, zjišťuje se kompresně rotačním testem - přiložíme bříško palce do středu tváře a mírným tlakem otáčíme.

Výsledky:

- nevytvoří-li se vějířek vrásek vůbec je test negativní a jedná se o pleť mladou - normotonickou

- vytvoří-li se vějířek, ale po sejmutí palce zmizí jedná se o pleť mírně stárnoucí - hypotonickou

- vytvoří-li se výrazný vějířek, který se po sejmutí palce vyrovnává velmi pomalu, test je silně pozitivní a jedná se pleť stárnoucí - atonickou

  • Turgor - je pevnost a napětí kůže a je dán stavem kolageních vláken a množstvím vody v organismu pro jeho posouzení provádíme test kožní řasy - dvěma prsty lehce stiskneme kožní řasu v bočních partií tváře.

dehydration_skin_turgor.jpgVýsledky:

- test je negativní pokud se vůbec nepodaří vytvořit kožní řasu = normotonická

- test slabě pozitivní pokud se vytvořená řasa vyrovnává pomaleji = hypotonická

- test je silně pozitivní pokud se kožní řasa vyrovnává velmi pomalu = atonická

 

3.Vrásky

  • Vrásky stařecké - nejsou tak hluboké jako vrásky mimické, ale jsou mnohočetnější. Jsou způsobeny stárnutím organismu a hlavně úbytkem celého organismu a hlavně úbytkem elastických vláken, nejzřetelnější jsou vějířky kolem očí a rtů. Lze jim částečně předcházet, ale pouze do určité míry - UV záření. správní životospráva a dostatečná léče o pleť. Radikální způsobem je plastická chirurgie.
  • 1568.pngVrásky mimické - jsou způsobeny činností mimických svalů, mají hlubší charakter a nejsou mnohočetnější, nejčastěji se vyskytují horizontálně na čele, svisle na kořeni nosu a v  nosoretních rýhách. Výraznější jsou u hereckých profesí, určitou prevencí vzniku je vyvarování některých gest(mračení). Účinným řešením v současnosti je botox. 

 

4.Barva kůže

- výsledná barva kůže je dána spolupůsobením několika barev a dále je ovlivněna celkovým stavem, dědičností, ročním obdobím a životosprávou.

Rozlišujeme tyto 4 barvy:

  • červená - prokrvení
  • bílá - množství vody v organismu
  • žlutá - tloušťka rohové vrstvy
  • hnědá - množství pigmentu

Dále se mohou vyskytovat zbarvení kůže typické pro některé druhy onemocnění:

- žlutá - onemocnění jater

- fialová - onemocnění oběhové a dýchací soustavy

images.jpg

5.Tvar obličeje

- určení tvaru obličeje dotváří celkovou kosmetickou diagnózu. Za ideální se považuje oválná obličej, všechny ostatní(kulatý, úzký, obdélníkový, hruškovitý) se mu snaží korekcí přizpůsobit.

 

6.Odchylky od normy

- na pleti se velmi často objevují různé anomálie - odchylky od normy. Některé jsou vrozené a jiné získané v průběhu života působením vnitřních a vnějších vlivů, ale nejvíce jich přibývá ve stáří jako důsledek stárnutí organismu. Kosmetička se musí orientovat v nečastějších z nich, aby mohla klientce poradit, odmítnout nebo popřípadě doporučit návštěvu dermatologa.   

  • 1.jpgNévy - jsou projevy způsobené zmnožením jakékoliv tkáně. Mezi nejčastější patří pigmentové névy (zmnožení pigmentu) a névy s krevní náplní (vznikají rozšířením kapilár).
  • 135511-original1-i07xh.jpgPigmentové névy - jedná se o skvrny světlohnědé až tmavohnědé barvy, které mohou být v úrovni kůže nebo vystouplé, mohou mít hladký nebo hrubší povrch a mohou mít vrozené nebo získané během života. U pigmentových névů obecně platí, že se nesmí mechanicky ani chemicky dráždit a nikdy nevytrhávat případné chloupky. Při změně barvy, velikosti, tvaru, při krvácení nebo při svědění okamžitě vyhledat dermatologa.
  • Névy s krevní náplní - mezi nejčastější patří:

i28_teleangiektazie_rozsirene_cevky.jpg-   Teleangiektázie - modročervené nitkové projevy, nejčastěji v okolí očí a na tvářích, dlaních a končetinách

- Pavoučkovitý névus - červenofialový hrbolek, velikosti špendlíkové hlavičky s hvězdičkovými cévními výběžky

 

-   Dutinkový krevní névus (malinový) - černé až fialové hrbolky podobající se seříznuté malině; je vrozený, ale do 5 let se ztrácí, během života se nikdy nevytvoří

03a_th.jpg

430a.jpg- Plošný krevní névus (oheň) - jsou rudé až namodralé skvrny postihující velké plochy kůže

 

- Senilní hemangion - vzniká v pokročilém věku jako hladké fialovočervené hrbolky o velikosti 2-3 mm

 

  • 192567.jpgMílie - jsou drobné bílé, tuhé, polokulovité útvary velikosti máku až špendlíkové hlavičky a jsou způsobeny nahromaděním rohoviny v pokožce. Nejčastěji se objevují ve větším množství na víčkách, spáncích a tvářích. jediná možnost odstranění je dezinfekce, nabourání jednorázovou jehlou a následné vytlačení.

 

  • Xantelazma - jedná se o lokální ukládání cholesterolu ve tvaru plochých destiček žlutavé barvy nejčastěji u nosní části podél víček. Postihuje více starší osoby, ženy a nejčastěji diabetiky, léčba spočívá v excizi.

uvod.gif

 

 

  • pOverview.jpgBradavice - původem bradavice je virus, který se přenáší z člověka na člověka nebo u jednoho jedince z místa na místo.

- Bradavice obyčejné (dětské) - vyskytují se převážně u dětí ojediněle, ale i ve větším množství. Nejčastější lokalizace jsou hřbety rukou a na prstech a v okolí nehtů. Velmi nepříjemná a bolestivá lokalizace je na ploskách nohou. Projevují se jako různě velké žlutošedé hrboly se silně zrohovatělým jakoby špendlíkem propíchaným povrchem.

10a.jpgbradavice_1.jpg- Bradavice mladistvých (ploché) - nejčastější lokalizací je obličej, předloktí a dlaně. Projevují se jako drobné narůžovělé ploché hrbolky s hladkým lesklým povrchem.

- Ostrá kondylomata - špičaté bradavičnaté výrůstky ostře narůžovělé barvy, postihují nejčastěji sliznici genitálu. Přenášejí se pohlavním stykem a proto se řadí do pohlavních onemocnění.

 

  • Jizvy - vznikají po defektu kůže jenž zasahuje do škáry a hlouběji. Jizva je trvalá, vazivová náhražka kůže. Čerstvá jizva je růžová a starší bělavá až namodralá.

hypertrophe_narbe.jpgJizva může být: vkleslá - ATROFICKÁ, vystouplá - HYPERTROFICKÁ, keloidní - vzniká u vážných hlubokých poranění a patří mezi ,,nepravý nádor".

 

 

 

  • Nádory - za nádory se označuje nahromadění buněk, které mohou mít správný tvar, ale nevykonávají správnou funkci. Dělí se na zhoubné a nezhoubné:

 

bazaliom-200.jpgZhoubné nádory:

SCCDiapositive22.jpg- Bazaliom  -vychází z bazální (základní) vrstvy a je jedním z nejčastějších kožních nádorů, často se objevuje v solární lokalizaci a projevuje se jako nehojící se stroupek s perleťovým nádechem, rostě velmi pomalu a metastázi tvoří vzácně.

 - Spinaliom - vychází ze spinální (ostnité) vrstvy pokožky, vyskytuje se u lidí po 60. roce života v solární lokalizaci a projevuje se jako květákovitý výrůstek různé barvy a různé velikosti. Roste velmi rychle a často metastázuje.

Melanoma.jpg

- Melanom - jeden z nejzhoubnějších typů rakoviny a jeho výskyt neustále stoupá. Velký podíl na zisku má UV záření působící na pigmentové névy.  Projevuje se jako nepravidelné, nepřesné ohraničení pigmentové ložisko hnědavé barvy. Metastázuje a prognóza záleží na včasném odhalení.

 

images (1).jpgNezhoubné nádory:

- Lipom - tuhý nádorek různé velikosti, vyskytují se na stehnech a pažích jako plochý pohyblivý útvar

 

img0006.jpg- Fibrom - vazivový nádorek, nejčastěji stopkovitého tvaru, nejčastěji na krku a v podpaží

3.jpg

- Seborrhoická veruka - jedná se o hnědavý až černý hrbolek, drobného charakteru, velikosti čočky až švestky, nejčastěji se objevuje ve velkém počtu na obličeji a trupu starších lidí. Přes svůj nebezpečný vzhled je neškodný

- Aterom - dutinka vzniká ve vlasové pochvě a vyplněná mazem. Velikosti od několika mm až po několik cm, nejčastěji na hlavě a zádech

 

 

 

  • Poruchy pigmentace:

1. Hyperpigmentace - je způsobena velkou produkcí melaninu - pigmentu. Patří sem: pihy, chloazmata (jaterní nebo těhotenské skvrny), stařecké pigmentace, pigmentové skvrny vzniklé UV zářením a bergamotového oleje = Berlaguova dermatitida

2. Hypopigmentace - snížená pigmentace způsobená nedostatkem pigmentu. Může být vrozená nebo získaná, úplná (albinismus), částečná (vitiligo).

3. Tetováž -  po úrazové nebo umělé vpravení nerozpustných částeček prachu a barvy škáry.

141.jpg

  • Hypertrichóza - nadměrné ochlupení nejčastěji nad horním rtem, na bradě a na stráních obličeje. Odstraňují se dočasně depilací a trvale epilací.

 

 

  • Hyperhidróza - nadměrné pocení, celkové nebo místí (dlaně a plosky nohou, nervová labilita, poruchy žláz s vnitřní sekrecí, obezita, chronické nemoci, tepelné prostředí), nejčastější příčina je dědičnost. K částečnému potlačení celkového pocení a zápachu vznikajícího rozkladem potu se doporučují antiperspiranty.