Ošetření jednotlivých typů pleti

25.02.2014 18:39

umět rozlišit jednotlivé typy pleti a zvolit nejen správný postup , ale i správné a vhodné přípravky.

  • normální pleť - tento typ se považuje za ideální a většinou snese všechny kosmetické přípravky, vyskytuje se především u mladých lidí, produkuje přiměřené množství mazu, póry jsou jemné a nezřetelné, pleť má sametově hebký povrch, je jemně narůžovělá a na dotek mírně napjatá.

Ošetření na provozovně: zvolíme klasický postup, teda povrchové odlíčení a dále se kosmetické přípravky liší podle stavu pleti:

a, normotonická - je mladá a pružná, nevyžaduje žádné speciální ošetření, klasickou masáž neprovádíme, ale můžeme provést mikromasáž očního okolí, komedony u tohoto typu pleti se vyskytují ojediněle, provedeme teda popř. hloubkové čištění, 1x za měsíc peeling, masky aplikujeme - hydratační, osvěžující a klidnící. Na závěr naneseme hydratační krém v létě je vhodný UV faktor.

b, hypotonická - je mírně ochablá, proto je klasická masáž velmi důležitá, při ojedinělých komedonech provedeme hloubkové čištění, 1x za měsíc peeling, masky nanášíme hydratační, osvěžující, výživné, tonizační. Ideální je použití speciálního masky na oční okolí, na závěr nanášíme hydratační nebo výživný krém nejlépe s ceramidy.

c, atonická - je silně ochablá, můžeme aplikovat různé druhy masáží jako klasická, lymfatická, cytomasáž na zpevnění krku a dekoltu a mikromasáž očního okolí, peeling 1x za měsíc, aplikujeme masky výživné, regenerační, hydratační a tonizační, které by měli obsahovat ceramidy a vitaminy A, E a F. Na závěr naneseme výživný krém pro stárnoucí pleť.

 

 

  • smíšená pleť - u tohoto typu pleti je dvojí promaštění, T-zóna je mastnější než periferie. Promaštění je teda nerovnoměrné a je náročnější na ošetření.

Ošetření na provozovně: provedeme povrchové odlíčení prostředkem pro smíšenou pleť a dočistíme pleťovou vodou na T-zónu s alkoholem a na periferie bez alkoholu.

a, normotonická - provádíme pouze mikromasáž, po vhodném typu napářky provedeme hloubkové čištění pokud se nevyskytují zanícené komedony provádíme 1x za měsíc peeling, protože se jedná o pleť smíšenou volíme 2 typy masek, na T-zónu volíme adstringentní, čistící, klidnící a na periferie hydratační nebo osvěžující. Na závěr volíme hydratační krém.

b, hypotonická -  po povrchovém čištění provedeme hloubkové čištění. Dále aplikujeme masky na T-zónu adstringentní, čistící, klidnící a desinfekční. Na periferie výživné, hydratační a tonizační. Nezapomínáme n speciální masky na oční okolí. Na závěr naneseme oční krém a na zbytek hydratační nebo výživný krém.

c, atonická - postup při ošetření je v podstatě stejný jako u pleti hypotonické, dále provedeme masáž lymfatickou, klasickou nebo cytomasáž. Po hloubkovém čištění volíme masky na T-zónu adstringentní, čistící, klidnící a na periferie výživnou nebo tonizační. Na závěr naneseme oční krém a na obličej a krk výživný nejlépe s ceramidy.

  • suchá pleť - na pohled působí jako velmi tenká, křehká a bledá. Nemá žádný mastný lesk a velmi často protkána drobnými viditelnými vlásečnicemi. Někdy jdou zde drobné zřetelné šupinky. Komedony se vyskytují ojediněle. Ze všech typů pleti je nejméně odolná, nepříznivě na ni působí klimatické vlivy a nejrychleji a nejdříve stárnou.

Ošetření na provozovně: povrchové odlíčení provádíme na suchou pleť a velmi dbáme na to, aby přípravku na tamponu bylo dostatečné množství, abychom křehkou kůži zbytečně nevytahovali. Dočistíme a osvěžíme pleťovou vodou bez alkoholu a pokud možno neprovádíme nikdy klasický peeling.

a, normotonická - po povrchovém čištění provedeme mikromasáž očního okolí nebo klasickou masáž. Hloubkové čištění provádíme výjimečně . Nanášíme masky výhradně krémové konzistence, které nesmí obsahovat AHA kyseliny ani žádné ovocné složky. Ideální jsou masky hydratující nebo klidnící. Na závěr naneseme hydratační krém.

b, hyponotická - po povrchovém čištění provádíme klasickou masáž, lymfatickou masáž a mikromasáž očního okolí. Aplikujeme masky krémové konzistence výživné, regenerační, hydratační a tonizační. Nejlépe s vitamíny A, E a F. Na závěr naneseme (vklepeme) oční krém a výživný krém.

c, atonická - stejný postup jako u hypotonické, můžeme však nanést speciální masku na oční okolí.

Zákaznici s tímto typem pleti zdůrazníme jak důležitá je i domácí péče, jako prevence tvorby vrásek. Je nutná pravidelná aplikace denních i nočních krémů nejlépe s vitaminem A, E, F a C, kolagenem, elastinem a ceramidy.

 

 

  • mastná pleť - má charakteristické znaky jako rozšířené póry, komedony, na pohled se leskne, dotek je kluzká a má sytě růžovou barvu. Tento typ pleti má nejmenší sklony k předčasné tvorbě vrásek, ale někdy může na ošetření a přípravky reagovat velmi citlivě až alergicky.

Ošetření na provozovně: vzhledem ke zvýšené tvorbě vrásek akné a komedonů je velmi důležitá pravidelná péče a důkladné hloubkové čištění, 1x za měsíc peeling a odstraníme případné mílie. Peeling nikdy neprovádíme při zanícených komedonech. Používáme přípravky s minimálním obsahem alkoholu, masky nanášíme klidnící, desinfekční a čistící u hypotonické a atonické pleti mohou být výživné a regenerační. Na závěr ošetření aplikujeme krém pro mastný typ pleti, nejlépe s přídavky čajovníku nebo aloe. Zákaznici s matným typem pleti zdůrazníme jak důležité je pravidelné hloubkové čištění.

 

 

  • citlivá pleť - s citlivou pletí se můžeme setkat u všech typů pleti, je typická tvorbou kapilár a na různé podměty velmi rychle reaguje zčervenáním , proto používáme přídavky bez parfemace, peeling provádíme méně často a volíme přídavky bez obsahu ovocných kyselin.

 

  • stárnoucí pleť - proces stárnutí závisí na typu pleti , jeho průběh je individuální a záleží na mnoho faktorech, je dán geneticky, životosprávou a správnou péčí o pleť, nejrychleji stárne suchá pleť a nejpomaleji mastná. U stárnoucího typu pleti je velmi důležitá pravidelná masáž obličeje, očního okolí, krku a dekoltu.

Jedna zásada v kosmetické praxi by nikdy neměla být porušena - všechny úkony, které jsou nepříjemné, případě trochu bolestivé (depilace, hloubkové čištění) by měly být provedeny na začátku a teprve poté by měli přijít příjemné úkony. tento postup je velmi důležitý a vytváří pocit pohody a správné relaxace.