Epilace a Depilace

25.02.2014 18:50

Nadměrný růst chloupků na obličeji i na končetinách je kosmetickým problémem, který řeší epilace a depilace.

EPILACE

Jedná se o odstraňování chloupků na trvalo pomocí el. jehličky. Nejčastější lokalizací je brada a místo nad horním rtem. Tato metoda je velmi zdlouhavá a časově i finančně náročná. Může ji provádět pouze lékař nebo speciálně školeny zdravotnický personál.

DEPILACE

Znamená odstraňování nadměrného odchlupení chemickou nebo mechanickou cestou. Toto odstranění není na trvalo.

Mechanická cesta - nejčastějším způsobem mechanického odstraňování je použití holících strojků, pinzet nebo teplých a studených vosků.

  • Studené vosky - tato metoda je technicky jednodušší a ekonomičtější.

Způsob použití: obdélník polyetylenové fólie rozprostřeme a na její středovou část naneseme asi půl kávové lžičky vosku o teplotě 20 - 22°C. Fólii v polovině přeložíme voskem, aby vytvořil slabou souvislou vrstvu. Poté fólii zpět rozděláme, přiložíme na dobře odmaštěnou pokožku. Opakovaným tlakem prstů dlaně se snažíme dosáhnout maximální přilnavosti k pokožce. Fólii uchopíme na kraj a prudkým pohybem proti směru růstu chloupků trhneme. Výkon lze několikrát opakovat až dosáhneme požadovaného efektu. Pokožku opláchneme vlažno vodou, osušíme a použijeme k vysušení pudr.

  • Depilace teplým voskem - tento způsob se používá zejména v obličejových partií a to díky snadnému nanášení na malé plochy (ochlupení nad horním rtem, skráně, brada a kořen nosu). Pro depilaci teplým voskem se používají termostatické nádoby, ve kterých se zásuvník zahřeje na teplotu max. 35°C. Pomocí různě velkých otočných hlavic se nanese vosk na příslušné místo po přiložení speciálního papírku trhnutím sejmeme i s chloupky.

Při depilaci voskem dochází k dorůstání chloupků asi po 4 až 6 týdnech.

Zásady pro šetření pokožky při odstraňování chloupků různými metodami depilace:

- při depilaci nepoužíváme přípravky, které obsahují mýdlo, šetrnější jsou gely či pěny

- po depilaci pokožku omyjeme vlažnou vodou, osušíme, potřeme dezinfekčním roztokem a zapudrujeme

- po depilaci nepoužíváme přípravky s vysokým obsahem alkoholu nebo toaletní vody a parfémy

- klientku poučíme o tom, aby se minimálně 24 hodin nezdržovala na přímém slunci

Chemická cesta - chemické depilační přípravky způsobí rozleptání chloupku nad úrovní pokožky

Úkonem provázeným současně s depilací je i barvení obočí a řas.

Barvení obočí a řas patří k nejčastěji prováděným úkonům v kosmetické provozovně. Tvar obočí i doba působení barvy je u každé klientky individuální. Pro dokonalý výsledek bychom měli dodržet správnou délku obočí. Začátek leží na spojnici křídla nosu a vnitřního koutku oka a konec je na spojnici křídla nosu a vnějšího koutku oka. Doba působení barvy se řídí kvalitou barvy, typem a přáním klientky. Platí zásada, že příliš tmavé obočí u žen se světlými vlasy působí příliš tvrdě a nepříznivě. Naopak tmavovlásky si mohou tmavé a výraznější obočí dovolit.

Technologický postup:

Před vlastním úkonem zjistíme, zda byla klientka již barvena. Pokud ne, musíme provést test citlivosti, neboť barvy často vyvolávají alergické reakce. Test provádíme tak, že malé množství barvy naneseme na kůži, nejlépe za ucho. Po 24 hodinách zkontrolujeme, zda nedošlo k reakci. Pokud se reakce objeví (projeví se zčervenáním, pupínky, svěděním), nesmíme barvení provádět. Pokud test vyjde negativně, můžeme úkon provést.

Na řasy volíme nejčastěji černou, šedou nebo modrou barvu. Barvu připravíme tak, že důkladně rozmícháme asi 1 cm barvy s 3 kapkami oxidačního činidla (nejčastěji peroxid vodíku).

Postup při barvení řas a obočí:

- oděv klientky chráníme pláštěnkou. Oči odlíčíme odličovacím přípravkem a dočistíme borovou vodou nebo pleťovou vodou na oči, aby řasy nezůstaly mastné.

- na spodní víčko těsně pod řasy naneseme výživný krém a přiložíme navlhčené čtverečky buničité vaty, sestřižené podle tvaru oka. Klientka zavře oči a poté štětečkem naneseme velmi tence krém na horní víčko.

- barvu nanášíme špachtlí nebo štětečkem od vnitřního koutku oka k vnějšímu, od kořínků ke konečkům řas. Necháme působit 15 minut. Pokud by klientku pálily oči, přiložíme na víčka studené obklady nebo barvu smyjeme a oči ošetříme (např. Opthalem).

- během působení barvy na řasách přistoupíme k barvení obočí. Barva na obočí by měla být řidší konzistence než na řasy. Šířku obočí a odstín barvy volíme podle přání klientky, módnosti, posazení očí, růstu obočí a tvaru obličeje. Začínáme barvit u kořene nosu, kde je obočí nejširší a pak směrem ke konci kde se zužuje. Dobu působení zvolíme od 5 do 15 minut.

- navlhčeným tamponem smýváme vždy nejdříve obočí, které jsme barvili jako první. Poté smyjeme  druhé obočí a nakonec řasy. Následuje propláchnutí očí Opthalem.

- pokud si klient přeje, přistoupíme k formování obočí. Palcem a ukazovákem vypínáme kůži a vytrháváme chloupky ve směru růstu. Formujeme pouze spodní linii. Pouze střechovité obočí můžeme upravit i shora. Poté přetřeme obočí tamponem navlhčeným pleťovou vodou. Můžeme lehce přepudrovat nebo u suché pleti nanést velmi tenkou vrstvu krému.

Hygienický postup:

- přes pláštěnku přiložíme každé klientce ke krku čistý papírový ubrousek. 4isté ruce bez ozdob a krátké nehty jsou samozdřejmostí.

- nástroje musíme dezinfikovat, peroxid uchováváme v označené lahvičce

- při formování obočí zacházíme s pinzetou tak. aby nedošlo k poranění

Kdy neprovádíme barvení:

- pokud nevyjde test citlivosti pozitivně

- u zánětu spojivek

- při ječném zrnu

- u virových onemocnění (opar, bradavice)

- při kožních změnách očního okolí v akutním stádiu (lupenka, ekzém)

Kdy nedoporučujeme barvení:  

- při silných doiptriích

- při krátkých řasách

- při tiku v oku

- pří týmě a nachlazení

- při alergických onemocnění

Poradenská služba:

- obočí nedoporučujeme holit, správného tvaru dosáhneme pouze vytrháváním

- tvrdé štětinaté obočí doporučujeme pročesat jemným kartáčkem

- řídké obočí formujeme velmi opatrně a doporučíme zvýšený příjem vitamínu A a H pro zesílený růst chloupků

- pokud obočí chybí úplně doporučíme pernamentní make-up