Čištění pleti

25.02.2014 18:35

Je to úkon, který se skládá z těchto částí: - povrchové čištění

-napářka

- hloubkové čištění 

1. Povrchové čištění

Je odstranění nečistot, zbytků make-upu, potu a mazu. Je velmi důležitou součástí v péči o pleť a mělo by se provádět nejen před hloubkovým čištěním, ale i jako součást každodenní péče o pleť, ráno i večer. Povrchovým čištěním začínáme každé kosmetické ošetření. Podle daného typu pleti volíme vhodné přípravky, které musí dokonale rozpustit jak látky rozpustné v tuku (make-up, zbytky krému, maz), tak i látky rozpustné ve vodě (zbytky potu).

Druhy čistících přípravků:

  • pleťová mléka - jsou tekuté emulze, které mohou být ve formě O/V nebo V/O nebo spíšené. Jsou řídké konzistence a nejčastěji obsahují panthenol, aloe vera, azulen a norkový nebo olivový olej.
  • čistící oleje - jsou nečastěji hydrofilní (dokážou zadržovat vodu v kůži). Jsou vhodné pro suchou pleť, podporující regeneraci buněk a působí na tvorbu kožního mazu.  Nejčastěji obsahují pupalku, levanduli, čajovník, jasmín, heřmánek a mátu.
  • čistící pěny a gely - tyto přípravky ve spojení s vodou vytváří velmi jemnou a příjemnou emulzi, která se smývá vodou. Nejčastěji obsahují mořské řasy a enzymy.
  • čistící mýdla - používají se jen výjimečně, poněvadž mají vysoušecí účinky
  • čistící krémy - obsahují velké % tuku. Jsou hutnější konzistence a používají se u velmi silného znečištění pleti nebo u silného nánosu make-upu.
  • pleťové vody - slouží k dočištění, tonizace a osvěžení pleti. Rozlišujeme pleťové vody s alkoholem, bez alkoholu a bylinná tonika. Vody s alkoholem mohou obsahovat kafr, extrakt z čajovníku a velmi často mají dezinfekční a adstingentní účinek. Proto se používají zejména u pleti mastné a smíšené. Vysoké % alkoholu může ale ještě zvýšit produkci mazu. Pro pleť suchou a citlivou volíme bylinná tonika. Nejčastěji a přídavkem aloe vera, panthenolu, zeleného čaje pro jejich zklidnění a hydratační účinek.
  • speciální přípravky k odlíčení - zaručují snadné a dokonalé odstranění líčidel z očního okolí. Častou příměsí jsou vitamíny A, E, F, kolagen a aloe vera, které pomáhají k regeneraci pokožky a tím zpomalují proces tvorby vrásek a zabraňují nadměrnému lámání a vypadávání řas.

Technologický postup povrchového čištění:

- uložení zákazníka

- jako první následuje důkladné odlíčení očí vhodným přípravkem, které nakonec vytřeme borovou vodou

- zvolíme jeden z možných způsobů povrchového čištění, v prvním  případě naneseme přípravek přímo na pleť, krk a dekolt pomocí masážních tahů pleť čistíme, nakonec přípravek smyjeme pomocí houbiček a bylinného odvaru, druhou možností je nanesení přípravku pomocí tamponů, k dočištění slouží pleťová voda

- používáme vždy dostatečné množství přípravku, aby nedošlo ke zbytečnému zvýšenému tření a vytahování pokožky

- používané přípravky volíme podle typu pleti, musí být zdravotně nezávadné a nesmí mít prošlou expirační dobu

- houbičky musí být z materiálu, který je možno vyvařit

2.Napářka

Účelem je připravit pleť k hloubkovému čištění. Nejčastěji se provádí napářka působením vlhkého tepla, ale čím dál více jsou v oblibě napářky pomocí změkčujících gelů. Vždy je nutné zvolit způsob podle aktuálního stavu pleti, ale i celkového zdravotního stavu.

Účinky napářky:

- zbobtnání rohové vrstvy

- uvolnění mazových zátek

- rozšíření pórů

- zvýšení činnosti mazových a potních žláz

- prokrvení

Typy napářky:

  • napářka obklady - dělá se za pomocí froté žíněk namočených v teplém bylinném odvaru, které střídavě přikládáme na pleť. Docílíme jemného a šetrného, ale i důkladného napaření. Doba této napářky je individuální podle stavu pleti. Tato forma je vhodná pro pleť normální, smíšenou, ale i mastnou. Je možné je provádět i v případě teleankteázií.
  • napářka zábalem - provádí se podobně jako napářkou obklady, pouze pro zvýšení účinku přidáme igelit a ještě jednu vrstvu suchého froté ručníku. Ideální je osvícení a zahřátí pomocí IR lampy. Doba působení by měla být vhodná u srdeční minimálně 20 minut. Tato forma je vhodná pro pleť mastnou, naopak není vhodná u srdečních chorob, teleankteázií, vysokého tlaku a astmatu.
  • napářka parafínem - je nejméně používaný způsob, poněvadž postup je zdlouhavý a pleť je ohrožena poškozením vysokou teplotou z důvodu špatné regulace teploty. Parafín je roztaven ve vodní lázni při 60° a pomocí štětce se velmi rychle nanáší. Nanesená vrstva by měla být rovnoměrná, neprodyšná a celistvá o síle minimálně 3mm. Doba působení je asi 20 minut. Tuto formu nesmíme aplikovat  u suché pleti, zanícení akné, hypertichóze, klaustrofobii a dýchacích potížích.
  • napářka změkčujícím gelem - je ideální pro pleť, která nesnáší přímou napářku. Gel se nanese na obličej v rovnoměrné vrstvě, překryje se tenkou fólií, 1 minutu se pleť ozáří IR lampou, poté necháme působit 20 minut. Smyjeme vlažnou vodou.
  • napářka napařujícími přístroji - tento způsob je málo pracný a proto velmi oblíbený. Při jeho působení dochází k uvolňování ozonu, který má silné dezinfekční účinky. Je vhodný pro pleť mastnou a smíšenou bez teleankteázií. je velmi důležité pleť před působením přístroje chránit ochranným gelem a během napařování stav klientky a reakci pleti kontrolovat.

     3. Hloubkové čištění

Technologický postup hloubkového čištění:

- čištění komedonů provádíme lehkým tlakem ukazováků a vždy s plátěným ubrouskem nebo čtverečky buničité vaty, čistíme pouze bílé a černé komedony, zanícené komedony a hnisané neštovičky nikdy nevytlačujeme

- nejprve odstraníme komedony na nose, kde kůže rychleji chladne, pak na tvářích, na čele a nakonec na bradě, tlak prstů nesmí být násilný a bolestivý

- součástí hloubkového čištění je taky odstraňování milií, které se vyskytují převážně v horní polovině obličeje nebo kolem očí, tuto odchylku odstraňujeme jednorázovou injekční jehlou a to tak, že rohovou vrstvu napíchneme a následně mílii vytlačíme

- po výkonu místo ihned řádně vydezinfikujeme Septonexem nebo 3% peroxidem vodíku

- poté celý obličej přetřeme pleťovou vodou s nižším obsahem alkoholu nebo bez alkoholu, ovšem s přídavky účinných protizánětlivých a stahujících látek

- na závěr můžeme lokálně ošetřit zanícené komedony speciálními koncentráty s obsahem účinných látek

Klientka by po odborně provedeném čištění neměla mít načervenalou pleť. Pokud má pleť velmi znečištěnou, hloubkové čištění provádíme postupně při dalších návštěvách. Při dodržení výše uvedených zásad není tento úkon nepříjemný a splní svůj účel ke spokojenosti klientky.

Hygienické zásady:

- kosmetička musí mít vždy krátce zastřižené nehty, aby při práci klientku neporanila

- musí používat čistý plátěný ubrousek určený vždy pouze pro jednu klientku

- jednorázovou injekční jehly k vypichování mílií je nutné ihned po použití vyhodit